Rondetafelbijeenkomst ‘Tussen (dood-)geboorte en uitvaart’

ALS WELKOM HETEN EN AFSCHEID NEMEN SAMENKOMT

Mensen weten vaak niet wat ze kunnen en mogen en weet jij het wel?

Een passend afscheid is van positieve invloed op de herinneringen aan het verlies van een kindje. De ouders kunnen het afscheid niet meer overdoen, wat ervoor kan zorgen dat er een bepaalde druk aanwezig is. Daardoor kunnen de betrokkenen het gevoel hebben dat er niets fout mag gaan.

Het zijn soms kleine dingen die ertoe doen. Zoals bijvoorbeeld het opdoen van een mutsje. Weet jij dat als je het mutsje weer af wil doen om foto’s te maken dat het huidje los kan laten op de plekken waar het mutsje heeft gezeten. Dat zijn situaties die je wilt voorkomen.

Gespecialiseerde uitvaartondernemers weten precies wat mogelijk is. Wij hebben daarom voor deze middag gastspreker Ruth van den IJssel van IMA baby-uitvaartzorg uitgenodigd. Zij is ervaringsdeskundige en heeft de stap gezet om zelf uitvaarondernemer te worden. Ruth is een inspirerende spreker en deelt graag haar kennis en bijzondere ervaringen in de baby uitvaart. Lees hieronder haar verhaal.

Onderwerpen die deze middag aan bod komen:

  • Praktische zaken, waar let je op bij de verzorging en opbaring.
  • De mogelijkheden op het gebied van baby-uitvaart.
  • Wat zijn wettelijke kaders.
  • Kosten en verzekering van een baby-uitvaart.
  • Voorbereiding op een doodgeboorte door de uitvaartondernemer.
  • Communicatie met het gezin in de dagen tussen geboorte en uitvaart.
  • Casuistiekbespreking en handvatten voor de verloskundige.

Deze bijeenkomst heeft inmiddels plaats gevonden, mocht je interesse hebben kun je altijd bij Yvonne of Noor informeren!!

OVER IMA AFSCHEIDSZORG  

Je verliest niet alleen een kindje, je krijgt ook een kindje

Nadat mijn zoontje Roman in 2010 na 32 weken zwangerschap in mijn buik was overleden, voelde ik meteen dat we meer gingen doen dan “alleen” afscheid nemen. We wilden hem eerst welkom heten en leren kennen. Pas daarna waren we in staat om afscheid van hem te nemen. Toen deed ik dat intuïtief. Nu weet ik dat ook uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken hoe belangrijk dat is.

 “Je kunt pas loslaten als je eerst hebt vastgehouden” –Jan Bleyen

In 2014 heb ik samen met mijn beste vriendin en zakenpartner Francien ima afscheidszorg opgericht. Ima betekent ‘mama’ in het Hebreeuws en ‘in het heden’ in het Japans. Het veertje in ons logo staat voor de zachtheid van de geboorte, de kwetsbaarheid van het leven maar ook voor veerkracht; buigen maar niet breken en heel voorzichtig weer op zoek gaan naar een nieuwe toekomst. Mijn drive om iets te veranderen aan de uitvaartzorg van pasgeborenen was er vrijwel direct na het verlies van Roman. Nu kan ik met trots zeggen dat we echt het verschil maken en ons meer verbonden voelen met de geboortezorg dan met de uitvaartzorg. We zijn een verlengde van de goede zorg die tegenwoordig door de geboortezorgprofessionals al wordt geleverd aan ouders die zo’n ingrijpend verlies meemaken. Daarom geven we ook lezingen en trainingen om de zorg samen te optimaliseren

“Afscheid nemen is niet loslaten maar anders leren vasthouden”– Manu Keirse

Naast onze eigen ervaring hebben wij inmiddels meer dan 250 gezinnen mogen begeleiden en dat maakt dat we al heel wat situaties zijn tegengekomen en een enorme expertise hebben, ook op het gebied van de verzorging en het fysieke aspect. We hebben allerlei kindjes gezien en kunnen daar goed mee om gaan. Laatst was ergens een schouwarts, die het overlijden moest vaststellen en Francien was daar ook al in huis. Toen het kindje omgedraaid moest worden, vroeg de arts hulp aan Francien omdat hij het zelf niet durfde. Dat vind ik wel heel bijzonder dat zo’n arts het zelf dus ook niet zo goed weet.

Doe maar wel

Daarnaast is het heel belangrijk dat we flexibele zorg verlenen, dat je ook alleen een koeling kan huren, of alleen hulp kan vragen bij een geboorterouwkaartje. We vinden niks gek en alles kan. We zeggen tegen ouders bijna altijd ‘dat is prima’ tot het tegendeel bewezen is. We gaan daar best heel ver in. Soms zeggen artsen ‘haal ‘m maar niet meer uit zijn bed’ of ‘ga maar niet meer met hem zitten want dat kan allemaal niet meer’. Wij zeggen eigenlijk altijd ‘doe maar wel’, en dan blijkt achteraf dat het allemaal wel mogelijk was en dat ouders die kostbare momenten met hun kindje toch nog hebben kunnen meemaken. Dat werkt heel helend voor de toekomst.

‘Verpersoonlijking van mijn toekomst’

Over die toekomst gesproken, iemand zei ooit tegen mij: ‘Jij bent de verpersoonlijking van mijn toekomst’. En dat is geen verdienste want wij zijn gewoon ook maar wie we zijn, maar we merken dat het ouders heel veel vertrouwen geeft, dat wij nog gewoon rechtop staan, en dat we zelfs dit werk zijn gaan doen.

Oog voor de kraamvrouw

Onze zorg richt zich op de kraamvrouw: dat ze haar verhaal kwijt kan over haar zwangerschap die soms ook niet altijd even vlot tot stand is gekomen. Ouders willen ook graag vertellen over de bevalling. Dat is altijd al iets heel groots en indrukwekkends, ook als een kindje gezond en levend wordt geboren, maar zéker ook in deze situatie. Als daar geen ruimte voor is, dan is er ook geen ruimte om na te denken over hoe nu verder.

Onze ambitie die dit werk mogelijk maakt is de diepe overtuiging dat mensen die hun kindje verliezen bij de geboorte zorg op maat verdienen. Door vooral aandacht te hebben voor de geboorte, het welkom heten en het leren kennen van de overleden baby, zullen verdriet en geluk op den duur naast elkaar kunnen bestaan.”