‘Wat je moeder zingt als je in de wieg ligt,

draag je mee tot aan je graf’.

Afrikaans gezegde

Tweedaagse training:

“Begeleiden van een zwangerschap met en na verlies”.

De training gaat over de begeleiding van zwangere vrouwen en hun gezin, nadat ze eerder te maken hebben gehad met het verlies van hun kindje. Het gaat ook over ouders die zwanger zijn en weten dat hun kindje tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte zal overlijden, of al is overleden in de baarmoeder. Hoe bereid je ouders voor die met deze wetenschap moeten bevallen?

Vaak ‘verdwijnen’ de ouders in de tweede lijn om vervolgens weer terug te komen in het kraambed. Wat gebeurt er in de tussenliggende tijd? Marieke Paarlberg, gynaecoloog – perinatoloog, zal een inkijk in haar spreek- en verloskamer geven en ingaan op de dilemma’s en emoties rond sterfte, prenatale diagnostiek en de gevolgen daarvan in de praktijk.

Het gaat ook over:

  • de morele stress van de zorgverlener
  • begeleiding/counselling om de zwangerschap al of niet voort te zetten
  • begeleiding bij het voortzetten van een zwangerschap met een slechte prognose
  • begeleiding in de eerste tijd na een zwangerschapsafbreking of doodgeboorte

Het is meestal confronterend om zwanger te zijn na verlies van een kindje in een voorgaande zwangerschap. Het komt vaak voor dat ouders het hechten aan het nieuwe kindje proberen uit te stellen omdat het niet ‘veilig’ voelt om dat te doen doordat ze de onuitwisbare ervaring met het verlies van hun andere kind met zich meedragen. Wat kan de verloskundige, buiten het maken van een extra echo, nog meer voor de ouders en het kind betekenen? Al snel wordt doorverwezen naar een psycholoog, coach of haptotherapeut. De verloskundige kan echter zelf ook veel bijdragen in het contact tussen moeder, vader en kind.

In deze training brengen Marieke Paarlberg (gynaecoloog-perinatoloog), Yvonne Koster (verloskundige, verliescounselor en ervaringsdeskundige) en Monique Duran (verloskundige-haptotherapeut) hun kennis en expertise bijeen.

Als je het verdriet van ouders van zo dichtbij meemaakt kan het je zelf ook diep raken. Hoe ga je om met de emoties van jezelf bijvoorbeeld als ouders boos zijn en niets meer met jou of je praktijk te maken willen hebben? In de training gaan we in op situaties uit de praktijk en krijg je handvatten hoe je elkaar bij ingrijpende situaties kunt steunen.

Door begeleide intervisie leer je van elkaars casuïstiek. Tegelijkertijd kan dit helpend en bemoedigend zijn voor de inbrenger.

In deze training brengen Marieke Paarlberg, Yvonne Koster en Monique Duran hun kennis en expertise bijeen. Bij elkaar opgeteld goed voor meer dan 80 jaar ervaring in de geboortezorg!

Deze training is geaccrediteerd voor verloskundigen en verpleegkundigen.

Neem voor vragen of een toelichting gerust contact op.

Ja ik wil me aanmelden voor de tweedaagse training!

Keuze !:

6 september en 4 oktober 2022

Keuze 2:

9 februari en 23 maart 2023

Keuze 3:

11 april en 11 mei 2023