“Ik kan me de eerste keer nog goed herinneren. Als student verloskunde stelde ik met de doptone vast dat er bij een zwangerschapsduur van 37 weken geen hartje klopte. Het was mijn laatste dag van mijn allerlaatste stage… Ik had de diensttelefoon vanwege een feestje op de praktijk. Mijn “vuurdoop” in de verloskunde en de verlieskunde. Vrij snel na mijn afstuderen gebeurde het weer. Het was aangrijpend. Nog altijd denk ik aan het kleine meisje en haar ouders als ik de muziek hoor van haar uitvaart.

“So close no matter how far” (Nothing else matters, Metallica)

Geduld en vertrouwen in het proces zelf is de kunst van het begeleiden van groei.

Yvonne Koster

Verloskundige, lactatiekundige, verliescounselor & trainer

keywords & interesses:

  • mindfulness, haptonomie, hypnobirthing
  • schrijvend begeleiden
  • natuur, muziek en zingen

Ik ben Yvonne Koster en wil hier iets vertellen over mijn achtergrond én motivatie om met Rouw rondom geboorte bezig te zijn.

Toen ik in 2002 startte als verloskundige viel het me meteen op dat veel vrouwen door zwangerschap en geboorte uit balans raakten. Helemaal als het niet verliep zoals gehoopt. Door bijvoorbeeld een moeilijke bevalling of verlies tijdens zwangerschap en/of moederschap.

Na diverse (coach)opleidingen en relevante bijscholingen startte ik in 2010, naast mijn werk als verloskundige ook als vrouwencoach. Nog steeds vond ik verliesbegeleiding een moeilijke taak in mijn werk. Toen het mezelf overkwam veranderde dat want nu had ik het zelf doorleefd. Bijna 16 weken was ik toen ik samen met mijn dochter van 10 ‘gezellig’ op een vrijdagmiddag bij een collega een echo kreeg omdat we nieuwsgierig waren of het een broertje of zusje zou worden. Het werd een jongetje maar zijn hartje was gestopt met kloppen…

Een paar jaar later specialiseerde ik mij in rouw en verliesbegeleiding. Aan het eind van de opleiding overleed mijn man plotseling. Met de kennis over rouw die ik had opgedaan wist ik er naar omstandigheden goed mee omgaan. Elk verlies leerde ik mezelf een beetje beter kennen.

Ik krabbelde weer op, niet van plan om het léven op te geven. Door mijn ervaringen met de dood ben ik intenser, oprechter en trouwer aan mijzelf gaan leven. Daarbij heb ik twee kinderen om voor te zorgen en moest ik mijn leven op de rit zien te krijgen. En dat is goed gelukt. Ik ben een dankbaar en tevreden mens.

Ondertussen ben ik wegens praktische en gezondheidsredenen gestopt als verloskundige en werk nu als lactatiekundige IBCLC. Het begeleiden van moeders die borstvoeding willen geven brengt een mooie balans in de ‘zwaarte’ van rouw en verlies.

In mijn vrije tijd loop ik met onze labrador in het bos of ben ik bezig met een van mijn vele hobby’s.

Hoe het begon…

Lang geleden was Noor Verheul opleider van de coachopleiding die ik volgde. We hielden contact en een idee ontstond om een training te ontwikkelen voor verloskundigen om met meer vertrouwen rouw en verlies te kunnen begeleiden in hun vak. Een training die ik zelf destijds had willen doen als die er was geweest.

In het voorjaar van 2015 werd na een zorgvuldige voorbereiding de eerste training ‘Verlieskunde in de verloskundige praktijk’ gegeven. Nog vele trainingen hebben we samen gegeven, van Hoorn tot Maastricht. In het voorjaar van 2021 heeft Noor afscheid genomen om van haar pensioen te gaan genieten.

Mijn enthousiasme en passie voor het onderwerp groeide na elke ontmoeting met ‘onze’ deelnemers en wat zij meemaakten in hun werk. Veel ideeën werden als zaadjes geplant en hebben geleid tot het huidige aanbod van Rouw rondom geboorte.

Noor Verheul

Rouwbegeleider & trainer