“ Februari 2002, ik kan het me nog goed herinneren. Ik had voor een paar uurtjes de diensttelefoon vanwege een feestje op de verloskundigenpraktijk waar ik stage liep. Het was mijn laatste dag van mijn allerlaatste stage. En precies op dat moment belde er een zwangere vrouw die 37 weken zwanger was van haar eerste kindje. Ze had al een paar dagen geen beweging gevoeld. In overleg met de praktijk ging ik erheen en stelde met de doptone vast dat er geen hartje klopte. Het werd mijn “vuurdoop” in verlies rondom geboorte en maakte veel indruk. Vrij snel na mijn afstuderen gebeurde het weer. Het was aangrijpend. Nog altijd denk ik aan het kleine meisje en haar ouders als ik de muziek hoor van haar uitvaart”.

De kleine meisjes én hun ouders werden in de loop van de tijd één van de redenen dat ik me heb gespecialiseerd in Rouw Rondom Geboorte. Een andere reden is dat ik me, met name in de begintijd na mijn afstuderen als verloskundige, niet voldoende toegerust voelde om rouw en verlies rondom geboorte te begeleiden. Ik had het gevoel dat ik maar wat deed. Ik wist gewoon te weinig over rouw en verlies laat staan op het gebied rondom geboorte. Ik merkte dat collega’s ook basiskennis en vaardigheden misten en zo kwam van het één het ander...

Toen ik in 2002 startte als verloskundige viel het me meteen op dat veel vrouwen door zwangerschap en geboorte uit balans raakten. Helemaal als het niet verliep zoals gehoopt. Door bijvoorbeeld een moeilijke bevalling of verlies tijdens zwangerschap en/of moederschap.

Helaas heb ik dit zelf ook meegemaakt. Ons derde kindje overleed rond16 weken. Tegen de uitgerekende datum heb ik het een poosje rustiger aan gedaan en een privé cursus mindfulness bij een psycholoog heeft me er toen doorheen geholpen. Nadien is het wel altijd moeilijk gebleven om tijdens het spreekuur te moeten zoeken naar de harttonen bij deze termijn. Je eigen ervaring draag je toch altijd met je mee.

Na diverse (coach)opleidingen en relevante bijscholingen startte ik in 2010, naast mijn werk als verloskundige, ook als vrouwencoach. Een paar jaar later specialiseerde ik mij in rouw en verliesbegeleiding. Aan het eind van de opleiding overleed mijn man plotseling. Met de kennis over rouw die ik had opgedaan wist ik er naar omstandigheden goed mee omgaan.

Door mijn eigen ervaringen met verlies werden andere dingen belangrijk in mijn leven. Ik ben wijzer geworden, beter naar mezelf gaan luisteren en intenser gaan leven.

Wegens gezondheidsredenen ben ik in 2019 gestopt als verloskundige. Naast het geven van de geboortecursus “Zwanger na verlies” en de trainingen voor geboortezorg professionals bij Rouw Rondom Geboorte werk ik als lactatiekundige, docent babymassage en coach. Mijn opgebouwde kennis en ervaring in de verloskunde én de verlieskunde stop ik in alles wat ik doe.

In mijn vrije tijd loop ik met onze labrador in het bos of ben ik bezig met een van mijn vele hobby’s.