"Het begin"

“Februari 2002, ik kan het me nog goed herinneren. Ik had voor een paar uurtjes de diensttelefoon vanwege een feestje op de verloskundigenpraktijk waar ik stage liep. Het was mijn laatste dag van mijn allerlaatste stage. En precies op dat moment belde er een zwangere vrouw die 37 weken zwanger was van haar eerste kindje. Ze had al een paar dagen geen beweging gevoeld. In overleg met de praktijk ging ik erheen en stelde met de doptone vast dat er geen hartje klopte. Het werd mijn “vuurdoop” in verlies rondom geboorte en maakte veel indruk. Vrij snel na mijn afstuderen gebeurde het weer. Het was aangrijpend. Nog altijd denk ik aan het kleine meisje en haar ouders als ik de muziek hoor van haar uitvaart”.

De kleine meisjes én hun ouders werden in de loop van de tijd één van de redenen dat ik me heb gespecialiseerd in Rouw Rondom Geboorte. Een andere reden is dat ik me, met name in de begintijd na mijn afstuderen als verloskundige, niet voldoende toegerust voelde om rouw en verlies rondom geboorte te begeleiden. Ik had het gevoel dat ik maar wat deed. Ik wist gewoon te weinig over rouw en verlies laat staan op het gebied rondom geboorte. Ik merkte dat collega’s ook basiskennis en vaardigheden misten en zo kwam van het één het ander…

In 2015 ontstond in samenwerking met Noor Verheul de eerste training “Verlieskunde in de verloskundige praktijk”. Vele verloskundigen hebben deze tweedaagse training in de loop der jaren gevolgd.

Er ontstond een nieuwe tweedaagse training “Begeleiden van een zwangerschap met en na verlies” in samenwerking met gynaecoloog en perinatoloog Marieke Paarlberg.

En is inmiddels ook een jaaropleiding Rouw Rondom Geboorte begeleiden voor (geboortezorg) professionals met interessante gastsprekers.

Wij stellen ons hieronder graag aan jullie voor.

 

Mijn naam is Yvonne Koster, founder en eigenaar van Rouw Rondom Geboorte. Van 2002 tot 2019 ben ik werkzaam geweest als verloskundige.

Het viel me meteen op dat veel vrouwen door zwangerschap en geboorte uit balans raakten. Helemaal als het niet verliep zoals gehoopt. Door bijvoorbeeld een moeilijke bevalling of verlies tijdens zwangerschap en/of moederschap.

Na diverse (coach)opleidingen en relevante bijscholingen ben ik in 2010, naast mijn werk als verloskundige, ook als vrouwencoach gaan werken. Een paar jaar later specialiseerde ik mij in rouw en verliesbegeleiding. Aan het eind van die opleiding werd ik plotseling weduwe met twee jonge kinderen. De kennis over rouw die ik had opgedaan heeft mij toen enorm geholpen om ermee om te gaan.

In 2019 ben ik wegens gezondheidsredenen gestopt als verloskundige. Ik miste het contact met de gezinnen enorm en heb me in coronatijd omgeschoold tot lactatiekundige IBCLC en docent babymassage.

In de media

NEL Magazine

Binnenkort: Altijd verbonden podcast

Binnenkort: KRO/NCRV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief